Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
(przepis na 4 porcje)
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
200 g ziemniaków
2 średnie pomidory
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
3 szklanki bulionu
sól
pieprz
słodka papryka
świeża kolendra
świeży rozmaryn
kmin rzymski

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 198 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Dodajemy kmin rzymski, mieszamy.
3. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory i chwilę dusimy.
4. Do garnka dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
5. Całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy gałązkę rozmarynu i gotujemy do miękkości ziemniaków.
6. Zupę doprawimy słodką papryką, solą, pieprzem.
7. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy posiekaną kolendrę.