Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Sezon letni wciąż trwa! Bób kojarzy nam się z latem. Posiada wiele wartości odżywczych, warto go wprowadzić do swojej diety.
   LISTA SKŁADNIKÓW

0,5 kg bobu
1 średnia cukinia
garść liści szpinaku
1/2 dużego pęczka koperku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja: 108 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Bób wrzucić do wrzątku i gotować ok. 30 minut.
2. Na patelni rozgrzać połowę oleju. Można wrzucić poszatkowaną cebulkę.
3. Cebulkę solimy na patelni i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy poszatkowany koperek i mieszamy całość.
5. Ugotowany bób (wedle uznania) można obierać z łupinek.
6. Cukinię przekrawamy na pół i kroimy w plasterki.
7. Na pozostałym oleju podsmażamy cukinię.
8. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy, dodajemy świeże liście szpinaku.
9. Całość doprawiamy solą i pieprzem.