Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Te świeta Wielkanocne mogą być wyjątkowe! Zaskocz najbliższych sernikiem wegańskim.
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 szklanka kaszy jaglanej
1 puszka mleka kokosowego
100ml oleju rzepakowego
100ml syropu klonowego
100g malin mrożonych
40g wiórków kokosowych
30g kakao

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja zawiera około 290 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Część kakaowa:
1. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
2. Kaszę zalać 4 szklankami wrzącej wody i gotować (bez przykrycia) na średnim ogniu. Po około 30 min, kasza wchłonie wodę i będzie gotowa.
3. Połowę mleka kokosowego (powinno być zimne, chłodzone przez kilka godzin w lodówce, używamy stałą część, która osadziła się w puszce), połowę kaszy, połowę syropu i całe kakao zmiksować. Powinna powstać gładka masa.
5. Powstałą masę kakaową wlać na folię na blachę i odstawić do lodówki na min.2 godziny.
Część malinowa:
1. Po dwóch godzinach resztę kaszy, oleju, mleka, syropu oraz wszystkie maliny zmiksować razem.
2. Masę wylać na stężałą część kakaową i całość schłodzić w lodówce (przez kilka godzin).
3. Gotowy sernik posypać wiórkami kokosowymi. Dodatkowo można przyozdobić świeżymi malinami.