Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl

Tarta na owsianym spodzie z budyniem, gorzką czekoladą i malinami

Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Tarta z malinami nie musi być tucząca! Polecamy spód z płatków owsianych, do tego świeże maliny i gorzka czekolada... aż chce się schrupać!
   LISTA SKŁADNIKOW

1 szklanka mąki owsianej
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 jajka
250 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
250 g malin

Budyń:
2 szklanki mleka
2 żółta
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja: 398 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Przygotowanie – tarta:

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. Masło rozcieramy z cukrem.
3. Do masła dodajemy jajka oraz mąkę – całość miksujemy.
4. Na koniec dodajemy płatki i dobrze mieszamy.
5. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodowce na ok. 20-30 minut.
6. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem.
7. Po upływie 20-30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim blachę do pieczenia.
8. Ciasto wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180⁰C, na ok. 10-15min.

Budyń:
1. Połowę mleka należy zagotować z masłem i cukrem.
2. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami.
3. Gdy mleko zagotuje się dodajemy powoli część mleka z żółtkami i mąką.
4. Cały czas energicznie mieszamy. Po kilku minutach budyń będzie gotowy.

Na upieczone ciasto nakładamy budyń. I czekamy jak ostygnie. Całość przyozdabiamy świeżymi malinami, listkami mięty i polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą.


Doskonałe promocje w dniach 20.06.-03.07.2019 r.
Oven
Galaretka
Poledwiczki
Promocje dostępne w wybranych sklepach abc. Oferta ważna do wyczerpania zapasów.
Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl