Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Pożywna zupa krem z pieczonej papryki - w nawiązaniu do artykułu "Techniki kulinarne - metody obróbki cieplnej żywności" mamy tu wykorzystane dwie techniki - gotowanie i pieczenie.
   LISTA SKŁADNIKÓW

4 czerwone papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku

Bulion:
1 pęczek włoszczyzny
1 średnia cebula
2-3 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
kilka kulek czarnego pieprzu
sól do smaku
pieprz do smaku

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja zawiera około 119 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Bulion warzywny:
1. Marchew, seler, pietruszkę umyć i obrać, por umyć pod bieżącą wodą.
2. Cebulę przekroić na pół (zostawić łupinę).
3. Wszystkie warzywa zalać zimną wodą i zagotować.
4. Gdy woda się zagotuje dodać liście laurowe, ziele angielskie, kulki czarnego pieprzu, sól, mielony pieprz do smaku.
5. Bulion gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu ok. 2-3 godzin.
Krem z pieczonej papryki:
1. Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć z nich gniazda nasienne i białe błonki.
2. Ułożyć papryki na blasze (na papierze do pieczenia) skórką do góry i skropić olejem.
3. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 180⁰ C -200⁰C). Pieczemy do chwili gdy skórki zbrązowieją (25-30 min.).
4. Papryki przełożyć do woreczka foliowego, szczelnie zamknąć i po około 10-15 min. łatwo usuniemy skórkę.
5. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
6. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone papryki i całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem.
7. Całość gotować ok. 20 -25 min. Na koniec dodać bazylię, sól, pieprz.
8. Zupę zmiksować na krem.
Smacznego