Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
   LISTA SKŁADNIKÓW

1 średnia cukinia
4 suszone pomidory w oleju
100g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju rzepakowego
50g sera feta
1 ząbek czosnku
świeży tymianek
sól
pieprz

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja to: 577kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Pomidorki koktajlowe myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Skrapiamy pomidorki olejem i wkładamy do piekarnika i pieczemy 15min w temp.180⁰C.
3. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki lub paseczki (przypominające spaghetti).
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
5. Następnie wrzucamy cukinię na patelnię i grillujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory.
7. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie (najlepiej al dente).
8. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość mieszamy. Doprawiamy świeżym tymiankiem.
9. Rozkładamy makaron na talerze, dodajemy pomidorki i posypujemy pokruszonym serem feta.