Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Mazurek bez cukru? Ależ tak! Zastąp go stewią i daktylami to rewelacyjna alternatywa dla cukru.
   LISTA SKŁADNIKÓW

Spód:
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
150g masła
1 jajko
szczypta czystej stewii
2 krople olejku waniliowego
starta skórka z 1/2 cytryny

Polewa
2 średnie pomarańcze
100g suszonych daktyli (na polewę i do dekoracji)

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie Kaloryczność mazurka zależy od ilości dodatków. Z naszego przepisu wynosi ona: 1 porcja zawiera około 228 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Ciasto:
1. Wymieszać obie mąki ze stewią.
2. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach.
3. Do mąki dodać masło, posiekać i następnie dodać jajko, startą skórkę cytryny i krople olejku.
4. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię i wstawić na min. 30 minut do lodówki.
5. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i piec w piekarniku w temperaturze 200⁰C, przez ok. 20 minut.
Polewa:
1. 75g daktyli namoczyć (najlepiej dzień wcześniej zalać wodą i odstawić na noc). Następnego dnia zmiksować. Pozostałe 25g zostawić do dekoracji.
2. Pomarańcze sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie obrać, pokroić i włożyć do garnka (dodać startą skórkę).
3. Dusić ok. 30 minut w garnku (żeby nie przypalić można dodać trochę wody).
4. Do pomarańczy dodać zmiksowane daktyle, zagotować i na koniec całość zmiksować.
5. Upieczony spód mazurka posmarować musem z daktyli.
6. Wierzch mazurka przyozdobić pozostawionymi do dekoracji daktylami.

(Mazurka możemy dowolnie przyozdobić np. daktylami, orzechami, kawałkami pomarańczy itp.).