Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Przepis idealnie sprawdzi się na walentynkowy wieczór dla dwojga! Spraw radość ukochanej osobie i przygotuj danie z afrodyzjakiem!
   LISTA SKŁADNIKÓW

200g krewetek (najlepiej koktajlowych)
1 woreczek ryżu
2-3 szklanki bulionu warzywnego
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 czerwona papryka
1 puszka krojonych pomidorów
2 garście startego parmezanu
2 łyżki oleju
natka pietruszki
sól
pieprz
1-2 nitki szafranu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie 1 porcja zawiera około 487 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulkę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wsypać i zeszklić ryż (ciągle mieszając). Dodać przyprawy (szafran, kurkumę, słodką paprykę i chili, przemieszać i dodać pokrojoną paprykę (wcześniej należy usunąć gniazda nasienne) oraz pomidory. Chwilę pomieszać.
Wlać bulion i gotować do chwili, gdy płyn zostanie wchłonięty. Doprawić solą i pieprzem.
Dodać krewetki, posiekaną natkę pietruszki i wymieszać z ryżem.
Danie można przełożyć do 2 małych, żaroodpornych naczyń i posypać parmezanem.
Zapiekać ok. 10-15 min. w temp. 180⁰.

Smacznego!