Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl

Zupa z czerwonej soczewicy

Autor przepisu: mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
Przepyszna, zdrowa i pożywna zupa z rośliny strączkowej - soczewicy. Zawiera dużo błonnika. Koniecznie wypróbuj.
   LISTA SKŁADNIKOW

180g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki

Przyprawy:
sól
pieprz
słodka papryka
papryka wędzona
papryka ostra
1/4 selera
1 puszka pomidorów
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 pęczka natki pietruszki
1l dowolnego bulionu lub wody

Tabela składników odżywczych dania
Kalorie porcja zawiera około 218 kcal
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
   PRZYGOTOWANIE

1. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Seler i marchew obrać i także pokroić.
3. Pokrojone warzywa dodać do cebuli i czosnku, posypać przyprawami (papryką słodką, papryką wędzoną, szczyptą ostrej, solą, pieprzem). Przesmażyć (aby przyprawy dobrze obtoczyły warzywa) i zalać bulionem.
4. Do zupy dodać pomidory i koncentrat rozpuszczony w niewielkiej ilości wody.
5. Zupę gotować do miękkości soczewicy. W razie potrzeby jeszcze doprawić.
6. Natkę pietruszki posiekać i dodać do zupy chwilę przed końcem gotowania.


Doskonałe promocje w dniach 21.11- 04.12.2019 r.
Smakowita
Nestle
Nescafe
Promocje dostępne w wybranych sklepach abc. Oferta ważna do wyczerpania zapasów.
Najciekawsze przepisy na stronie sklepyabc.pl